ua en ru

Замість "Стіни" уряд поки будує "повітряний замок"

Вчора прес-служба Кабінету міністрів України поширила повідомлення, що зовсім скоро, 30 вересня буде завершено перший етап реалізації проекту "Стіна", мета якого - створити зміцнювально-оборонні споруди на кордоні з Росією.

Вчора прес-служба Кабінету міністрів України поширила повідомлення, що зовсім скоро, 30 вересня буде завершено перший етап реалізації проекту "Стіна", мета якого - створити зміцнювально-оборонні споруди на кордоні з Росією.

"На реалізацію проекту "Стіна" уряд вже виділив 100 млн грн. Розпочаті роботи з будівництва інженерних споруд", - стверджує прес-служба Кабміну .

РБК-Україна спробувало з'ясувати, що ж конкретно побудовано на перших порах і скільки етапів ще попереду. Виявилося, що фортифікаційна споруда, схоже, будується на папері, а не на ділі.

Помічник голови Державної прикордонної служби Сергій Астахов заявив, що проектом займається Міністерство інфраструктури, проте ніхто поки не бачив, щоб воно цю "Стіну" зводило.

"Виконавцем проекту є Мінінфраструктури, яке обробляє, в тому числі, і проектну документацію, та фінансування відбувається через це міністерство, і воно ж і зобов'язана виконувати роботи. Коли вони почнуть - я не знаю, це невідомо. Я лише знаю, що ми їх там не бачимо. Спочатку повинна бути затверджена проектна документація і роботи почнуться після цього", - сказав він в коментарі РБК-Україна.

Астахов розповів, що прикордонна служба і без "Стіни" вже 4 місяці зміцнює кордон. "Це планова робота у зв'язку з загрозою. Ми копаємо, ми встановлюємо протитанкові їжаки, бетонні конструкції. Ми робимо малопомітні інженерні загородження, які повинні заважати пересуванню техніки і людей через кордон, встановлюємо сигнальні міни, ліквідуємо дороги, які не внесені в державний реєстр, які на даному етапі заважають охороняти і захищати кордон, облаштовуємо додаткові спостережні вежі, приховані пости", - перераховує помічник глави відомства.

За його словами, все це робиться на кордоні з Росією і Молдовою, а також на перешийку між материковою Україною і півостровом Крим. "Роботи проводяться на танко-загрозливих напрямках", - уклав він.

З урахуванням вищесказаного РБК-Україна звернулася за роз'ясненнями до Міністерства інфраструктури. Там сказали, що відповідальна за проект відомство ще остаточно не визначено, зазначивши при цьому, що МІУ відповідає поки виключно за технічні питання проекту, про яких по телефону розповісти складно. І направили назад до прикордонників, мовляв, вони курирують проект. Вийшло замкнуте коло.

Народний депутат України від "Свободи", член парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Юрій Сиротюк теж нічого не чув про хід будівництва так званої "Стіни". За словами депутата, це не більше ніж рекламний проект уряду.

"Кабмін є виконавчою гілкою влади, він повинен будувати стіну замість того, щоб про неї говорити. Зведення "Стіни" - це просто піар-проект. А щоб бути ефективним, він повинен включати в себе створення фортифікаційних споруд, ровів, стіни, системи захисних укріплень, тобто потрібен комплексний підхід. А я не бачив на експертному рівні як член комітету нацбезпеки, яким же повинен бути проект захисних споруд", - наголосив Сиротюк в коментарі РБК-Україна.

На думку депутата, по всій лінії українського держкордону повинна бути створена система козацько-військових поселень з укрепрайонами, куди зможуть мобілізувати людей зі стрілецькою зброєю в разі загрози

Також, на думку Сиротюка, уздовж кордону з РФ необхідно розташувати мінні поля.

Нагадаємо, 3 вересня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Україна запускає проект під назвою "Стіна" для зміцнення кордону з Росією.

Євген Кізілов