ua en ru

У Литві хочуть заборонити відразу три телеканали РФ з-за висвітлення подій в Україні

У Литві хочуть заборонити відразу три телеканали РФ з-за висвітлення подій в Україні

Литовська комісія з радіо - і телемовлення розглянула санкції щодо телеканалів "РТР-Планета", "НТВ-Мир " Литва" і "Рен ТВ " Балтія", які є міжнародними версіями популярних російських телеканалів, передає "Російська служба BBC".

У Литві ці телеканали звинувачують у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі, війни та перекручуванні фактів, порушення принципів журналістської етики. За словами представника інспекції з журналістської етики Дейвидаса Вялкаса, порушення стосуються в основному висвітлення подій в Україні, яке в інспекції вважають необ'єктивною.

Як заявив після засідання голова комісії Едмундас Вайтекунас, прийнято рішення на три місяці заборонити в країні трансляцію поки тільки одного російського каналу "Рен ТВ Балтія". Цей телеканал у листопаді минулого року показав програму "Теорія помилок", в якій, за словами комісії, "простежувалися ознаки розпалювання війни і ненависті".

"Рен ТВ" у Литві відключається перший раз, раніше за подібні порушення в країні на три місяці переривалися трансляції міжнародних версій телеканалів "Росія" і "НТВ". Рішення про відключення "Рен ТВ" ще повинен санкціонувати литовський суд.

"Наша мета - щоб російські телеканали припинили поширення забороненої литовськими законами інформації", - заявив після засідання голова комісії Едмундас Вайтекунас.

За словами Вайтекунаса, з керівництвом двох інших російських телеканалів вирішено вступити в переговори. "Ми хочемо обговорити умови, як можна було б мирним шляхом вирішити суперечку щодо встановлених порушень", - сказав журналістам Вайтекунас. За його словами, якщо переговори не увінчаються успіхом, комісія звернеться зі скаргою в Єврокомісію.

Нагадаємо, Президент Литви Даля Грібаускайте заявила про неможливість діалогу з Росією, поки РФ підтримує терористів на Донбасі.

За матеріалами "Російська служба BBC".