ua en ru

Україна поскаржилася Єврокомісії на порушення "духу санкцій ЄС проти Росії

Україна заявляє про порушення "духу санкцій", введених Європейським Союзом щодо Росії, у зв'язку з рішенням Єврокомісії дозволити створення спільного підприємства між німецьким Daimler і російським "КамАЗ", передає ЄС-плюс " з посиланням на видання EurActiv.com.

За даними видання, Комісія дала таку згоду 24 лютого, при цьому "КамАЗ" крім виробництва вантажівок, займається виробництвом військового обладнання.

При цьому в Комісії відзначили, що створення цього СП не суперечить введених санкцій, що забороняють поставки зброї та військового обладнання в Росію.

"Немає заборони на злиття або створення спільних підприємств компаніями ЄС, при якому об'єднана компанія буде діяти в Росії і займатися товарами і технологіями подвійного призначення для військового використання або для російських військових", - цитує видання представника Європейської комісії.

При цьому Україна послідовно протестувала проти рішення про створення СП, відзначаючи, що хоча воно і не суперечить антимонопольному законодавству ЄС, але "не відповідає духу політики санкцій Євросоюзу щодо Росії".

Україна вважає необхідним провести ретельне розслідування всіх аспектів створення СП і закликає Комісію не створювати "фальшивого враження полегшення або підтримки агресора в його незаконних і неморальних діях проти України".

Нагадаємо, США і ЄС обговорюють нові секторальні санкції проти Росії.