ua en ru

Україна може виступити проти участі росіян у миротворчому контингенті на Донбасі, - БПП

Україна може виступити проти участі представників Російської Федерації в миротворчому контингенті на Донбасі. Про це заявив народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко" Віктор Чумак, передає прес-служба БПП.

"Це сильний дипломатичний хід з боку України, який може показати ще раз, хто блокує світ на Донбасі", - сказав Чумак.

За його словами, якщо така ініціатива буде підтримана зарубіжними країнами, то це стане черговим проявом тиску терористів і Росії, яка їх підтримує.

Одночасно Чумак не виключив, що робота миротворчої місії ООН може бути заблокована Росією, яка є членом Ради безпеки цієї організації.

"Росія зовсім не зацікавлена в появі миротворців на Донбасі. Навіть формат поліцейської місії, який існував на території деяких європейських країн, невигідний Росії", - сказав він.

Чумак не виключив, що Росія під виглядом миротворців ООН може намагатися ввести свій контингент. Він нагадав, що аналогічна миротворча операція була на Балканах, де частина контингенту були росіяни.

"Але Україна може виступити категорично проти введення туди росіян, тому що вважаємо, що Росія є агресором і стороною конфлікту", - підкреслив нардеп.

Народний депутат висловив переконання, що звернення України про введення миротворчого контингенту ООН буде розглянуто в дуже стислі терміни.

"Це може бути досить швидко. І тому реакція Росії сьогодні така негативна. Але практична реалізація може бути досить затягнутий", - додав Чумак.

Нагадаємо, вчора Рада національної безпеки і оборони схвалила звернення України до ООН і Євросоюзу про введення миротворців на територію країни.

Сьогодні Президент України Петро Порошенко закликав канцлера Німеччини Ангелу Меркель, Президента Франції Франсуа Олланда і Президента Росії Володимира Путіна терміново розглянути введення миротворців на Донбас.