ua en ru

Тарасюк пропонує ВР денонсувати угоду про створення СНД

Народний депутат з фракції "Батьківщина" Борис Тарасюк пропонує Верховній Раді України денонсувати угоду про створення Співдружності Незалежних Держав

Народний депутат з фракції "Батьківщина" Борис Тарасюк пропонує Верховній Раді України денонсувати угоду про створення Співдружності Незалежних Держав. Відповідний законопроект № 0074 Тарасюк зареєстрував у парламенті.

"Верховна Рада України постановляє: денонсувати угоду про створення Співдружності Незалежних Держав, підписану 8 грудня 1991 р., ратифіковану 10 грудня 1991 р.", - йдеться у законопроекті.

Також пропонується доручити Міністерству закордонних справ України здійснити відповідні процедури відповідно до статті 10 угоди про створення СНД та розділу V закону України "Про міжнародні договори України".

Також Кабінет міністрів України повинен привести нормативно-правові акти у відповідність із даним законом.

Співдружність Незалежних Держав створена 8 грудня 1991 р. як господарський, політичний та економічний союз Білорусі, Росії та України. 21 грудня на умовах Алма-Атинської угоди приєднались ще вісім колишніх республік СРСР (Азербайджан, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменістан та Узбекистан). 23 жовтня 1993 р. до СНД приєдналася Грузія. 26 серпня 2005 р. зі складу СНД вийшов Туркменістан.

Україна є співзасновницею СНД, але Статут організації Україною досі не ратифіковано, тому формально Україна залишається лише спостерігачем і не є членом СНД.