ua en ru

Слком РФ порушив справу за фактом замаху на вбивство громадянина Росії в ході подій в Одесі 2 травня 2014 р

Головне слідче управління Слідчого комітету Росії порушило кримінальну справу за фактом замаху на вбивство громадянина Росії в ході подій в Одесі 2 травня 2014 р.

Головне слідче управління Слідчого комітету Росії порушило кримінальну справу за фактом замаху на вбивство громадянина Росії в ході подій в Одесі 2 травня 2014 р. Про це повідомляє прес-служба слідчого комітету росії РФ.

Повідомляється, що справу порушено стосовно осіб з числа радикально налаштованих націоналістичних збройних формувань "Правий сектор", "Самооборона Майдану", фанатів українських футбольних клубів і посадових осіб МВС і Служби безпеки України за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 30, ч. 1 ст. 105, п. "з" ч. 2 ст. 117 КК РФ (замах на вбивство, катування).

Як заявляють в СК РФ, громадянин Росії, який перебував 2 травня 2014 р. в центрі Одеси, побоюючись за своє життя, вирішив сховатися в безпечному місці, попрямувавши в Будинок профспілок на площі Куликова поля.

За версією Слідчого комітету РФ, росіянин, отримавши отруєння продуктами горіння, зміг евакуюватися з будівлі, однак був затриманий співробітниками одеської міліції і доставлений в один з міських відділів МВС. Там потерпілий був побитий співробітниками правоохоронних органів, потім його всю ніч допитували вже в міському управлінні МВС, надаючи фізичний і психологічний вплив у зв'язку з тим, що він росіянин.

При цьому в російському відомстві заявляють, що потерпілому громадянину РФ не була своєчасно надана необхідна медична допомога.

"Тільки на наступний день затриманий був доставлений в реанімацію, коли його стан через отруєння при пожежі сильно погіршився. Незважаючи на це, співробітники СБУ України кілька днів проводили з ним слідчі дії, погрожуючи фізичною розправою, демонстративно відмовляючи в медичній допомозі", - заявляють в СК РФ.

Також в Слідкомі Росії стверджують, що всі процесуальні документи по цій справі складалися виключно українською мовою, якою громадянин Росії не володіє, і йому не був наданий перекладач. При цьому представники російського консульства були допущені до нього лише 31 липня, тобто через майже 3 місяці з моменту затримання. Тільки тоді він зміг передати заяву в правоохоронні органи Росії.

"Слідчий комітет має намір встановити всіх осіб, причетних до скоєння цих злочинів, та у межах чинного законодавства вжити заходів щодо притягнення їх до кримінальної відповідальності", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, як стало відомо 25 вересня, Головне слідче управління МВС України завершило досудове розслідування за фактами масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 р.

В Одесі 2 травня 2014 р. в ході зіткнень між проросійськими і проукраїнськими активістами і пожежі в Будинку профспілок загинули понад 40 осіб.