ua en ru

Росія підтримає вибір населення Криму і Севастополя, - Наришкін

Голова Державної думи Сергій Наришкін в ході зустрічі депутатів з делегацією Верховної ради Автономної Республіки Крим (АРК) заявив, що Росія підтримає "вільний і демократичний вибір населення Криму і Севастополя".

Голова Державної думи Росії Сергій Наришкін (на фото) в ході зустрічі депутатів з делегацією Верховної ради Автономної Республіки Крим (АРК) заявив, що Росія підтримає "вільний і демократичний вибір населення Криму і Севастополя".

"Ми з повагою ставимося до історичного вибору населення Криму", - підкреслив він.

У свою чергу, голова ВР АРК Володимир Константінов заявив, що "країна, в якій вони жили, яку любили, якій були віддані до кінця, вона зникла". "Це вже справа політиків, політологів, експертів - розбиратися, чому так сталося. Нове утворення не визнане, нелегітимне. Ми не розуміємо, що це таке. Воно дуже агресивне. Ми його боїмося. Кожен день жити в умовах страху вкрай складно", - сказав він.

Говорячи про рішення Росії, Константінов зазначив: "М'яч на вашій країні. Ми проводимо референдум, а ви повинні вирішити історичну долю Криму. Сподіваюся, тепер вже на століття".

Лідер ЛДПР Володимир Жириновський в ході зустрічі запропонував зробити наступний за референдумом день, 17 березня, всенародним святом, перенісши його з 12 червня. "12 червня - це дата розщеплення держави, а 17 березня буде днем об'єднання держави", - сказав Жириновський.

Його ідею підтримав перший заступник голови фракції "Справедлива Росія" в Держдумі Михайло Ємельянов. Він нагадав, що, крім іншого, 17 березня 1991р. відбувся референдум щодо збереження єдності СРСР, але його рішення не були виконані.

В ході зустрічі представники всіх фракцій в Держдумі підтримали рішення Верховної ради АРК, висловили кримським депутатам свою підтримку та наголосили, що у них не викликає сумнівів легітимність майбутнього референдуму.

6 березня Верховна рада Криму постановила увійти до складу Російської Федерації як суб'єкта. Про це йдеться в постанові "Про проведення загальнокримського референдуму", опублікованому на порталі регіонального парламенту. Це рішення має закріпити референдум, який Верховна рада переніс з 30 на 16 березня. На голосування буде винесено два альтернативних питання: "Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації?" і "Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 р. і за статус Криму як частини України?".

Напередодні рішення увійти до складу РФ в якості суб'єкта прийняв та Севастопольська міська рада.