ua en ru

РФ оцінила збитки від розриву співпраці з Україною в ОПК майже в 1 млрд дол

Федеральне космічне агентство (Роскосмос) оцінило обсяг коштів, який дозволить Росії компенсувати негативні наслідки від розриву кооперації з підприємствами українського оборонно-промислового комплексу (ОПК), в 33 млрд руб. (близько 941 млн дол.).

Федеральне космічне агентство (Роскосмос) оцінило обсяг коштів, який дозволить Росії компенсувати негативні наслідки від розриву кооперації з підприємствами українського оборонно-промислового комплексу (ОПК), в 33 млрд руб. (близько 941 млн дол.). Про це повідомляє російський "Комерсант" з посиланням на лист начальника управління автоматичних космічних комплексів і систем Михайла Хайлова до першого заступника керівника Роскосмосу Олександру Іванову.

"Для того щоб позбутися від прямої залежності та перейти на використання вітчизняних компонентів, сировини, матеріалів, а також перенести виробництво комплектуючих, вузлів і систем з України в РФ, в період з 2014 по 2018 р. в Роскосмосі розраховують отримати близько 33 млрд руб., причому вже в цьому році - 3,54 млрд руб.", - зазначає видання.

Повідомляється, що цю суму відомство пропонує виділити в рамках як вже діючих федеральних і цільових програм, так і запланованих до реалізації.

Наприклад, з Федеральної космічної програми (ФКП) на 2006-2015 р. Роскосмос розраховує забрати 2,285 млрд руб. (525 млн руб. в 2014 р.), з федеральної цільової програми "Розвиток оборонно-промислового комплексу РФ на 2011-2020 р." - 23,239 млрд руб. (3,015 млрд руб. в 2014 р.), а з цільової програми "Розробка, відновлення та організація виробництва стратегічних дефіцитних та імпортозамінних матеріалів і малотоннажної хімії для озброєння, військової та спеціальної техніки на 2016-2025 р." - 7,476 млрд руб.

Як відзначає "Комерсант", у супроводжуючих лист Михайла Хайлова документах містяться 56 пропозицій щодо заміщення української продукції за трьома програмами, що стосуються розробки мікросхем, мікропроцесорів, вуглецевих волокон, стабілізаторів напруги, спецхімії, які використовуються практично у всіх космічних апаратах (в тому числі військового призначення) і ракетній техніці.

При цьому в Роскосмосі плани відомства з імпортозаміщення офіційно не коментують.

У свою чергу член-кореспондент Російської академії космонавтики імені Ціолковського Андрій Іонін в коментары виданню порахував "дивною" суму, яка буде потрібна для компенсації розриву кооперації з українськими підприємствами: "Зазвичай найбільші витрати йдуть у перший рік, крім того, розрив з Україною не був несподіваним, перший дзвінок був ще у 2004 році, коли до влади там прийшов Ющенко, тоді вже стало ясно, що спільні програми треба згортати".

Нагадаємо, 16 червня 2014 р. Президент України Петро Порошенко заборонив будь-яку співпрацю з Росією у сфері військово-промислового комплексу.