ua en ru

РФ може вийти з-під юрисдикції ЄСПЛ, - Путін

Російська Федерація може вийти з-під юрисдикції Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Російська Федерація може вийти з-під юрисдикції Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Про це сьогодні заявив Президент Росії Володимир Путін (на фото), виступаючи зі зверненням до депутатів у Криму, передає НТВ.

"Росія може вийти з-під юрисдикції Європейського суду з прав людини, але це питання не стоїть на порядку денному", - зазначив Путін.

Зазначимо, Європейська конвенція про права людини, що встановлює компетенцію ЄСПЛ, для Росії набула чинності 5 травня 1998 р. При цьому РФ зробила ряд застережень до конвенції.

Станом на січень 2010 р. ЄСПЛ були прийняті постанови (рішення по суті) по 862 російським справам, у 815 з яких було встановлено порушення хоча б однієї зі статей Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод або її протоколів.

За даними за 2012 р., Росія займала перше місце за кількістю скарг, переданих на розгляд суддівськими складами і 21 місце з 47 по числу цих скарг на душу населення. Всього на кінець 2012 р. на розгляді суддівських складів перебувало 28,6 тисяч скарг проти РФ, або 22,3% всіх розглянутих скарг.

На березень 2014 р. Росія перемістилася з першого місця за кількістю розглянутих скарг на третє.

На даний момент в ЄСПЛ розглядається справа "Україна проти Росії" - заява подана в березні 2014 р., а також справа українського пілота Надії Савченко, затриманої в Росії.