ua en ru

Результат мирного плану Меркель і Олланда по Україні з'ясується за 2-3 дні, - Штайнмайер

Результат мирного плану Меркель і Олланда по Україні з'ясується за 2-3 дні, - Штайнмайер

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер (на фото) очікує, що доля мирного плану для України проясниться в найближчі дні. Про це він заявив в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD, передає Deutsche Welle.

"Чи вдасться піти цим шляхом (реалізації мирного плану, - ред.) - вирішиться протягом наступних двох-трьох днів", - сказав Штайнмаєр.

За його словами, подальший розвиток подій - у напрямку ескалації або ж в напрямку перемир'я і політичного вирішення конфлікту - залежить насамперед від сторін протистояння. "Зараз ми на роздоріжжі", - сказав Штайнмаєр.

Нагадаємо, в неділю, 8 лютого, лідери Німеччини, Франції, України та Росії планують провести телефонну розмову, під час якої політики обговорять спільний документ, який би втілював мінські домовленості. Це погодили в п'ятницю, 6 лютого, в Москві канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд і Президент Росії Володимир Путін.

Зазначимо, деталі плану поки невідомі. Раніше ЗМІ повідомили, що Путін також пред'явив свої вимоги до нового плану. Вони передбачали автономію для Луганської та Донецької областей у рамках своїх адміністративних кордонів; гарантії безпеки й недоторканності "органам влади" в ДНР і ЛНР, обраним 2 листопада; гарантії щодо проведення конституційної реформи, що передбачає децентралізацію та федералізацію.

Також вчора в ефірі французького телебачення Франсуа Олланд заявив, що його з Меркель план передбачає створення демілітаризованої зони на Донбасі від 50 до 70 км за нинішньої лінії зіткнення. Він також зазначив, що східним регіонам необхідно буде надати більше автономії.

Меркель заявляла, що не впевнена в результативності переговорів з Путіним.