ua en ru

Путіна не запросили до Освенциму через Україну

Путіна не запросили до Освенциму через Україну

Республіка Польща вирішила не запрошувати Президента РФ Володимира Путіна на 70-річчя звільнення концтабору Освенцим 27 січня, побоюючись внутрішньополітичних ризиків у зв'язку з конфліктом Росії і Заходу через Україну, повідомляє агентство "Рейтер" з Варшави.

Концтабір нацистів, де померли близько 1,5 млн осіб, більша частина з яких були євреями, вважається одним з головних символів Голокосту. 70 років потому конфлікти і політична боротьба на глобальному рівні завадила междунароодному співтовариство совмество провести пам'ятні заходи. Кремль "розчарований" зневажливою політикою Варшави, через що участь Путіна в урочистостях не планується, уточнив анонімний дипломатичне джерело.

Радіостанції "Ехо Москви" прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков у вівторок уточнив, що Президент РФ не приїде до Польщі на 70-річчя звільнення Освенцима, так як у нього "занадто напружений графік". Крім того, за словами Пєскова, офіційного запрошення на церемонію в Польщі Путін не отримував.

Як з'ясувалося, офіційні запрошення іноземним делегаціям відправляти не польська влада, а організатори - державний музей Аушвіц-Біркенау та Міжнародна рада Освенцима.

Учасник підготовки заходу уточнив, що влада Польщі направили закордонним урядам "вербальні ноти" - повідомлення, які не є формальними запрошеннями. Джерело інформагентства вказав, що Польща віддала перевагу такий формат, так як відправка Путіну офіційного запрошення стала б непопулярним у виборців кроком у рік президентських і парламентських виборів в країні.

Більшість поляків, згідно з соцопитуваннями, ставляться до Росії з підозрою. Це відчуття посилилося з тих пір, як Росія в минулому році анексувала український Крим, а проросійські терористи організували на сході України війну проти Києва.

Концтабір Освенцим (Аушвіц) перебував у 1940-1945 роках біля міста Освенцим, в 60 км на захід від Кракова. На території табору в 1947 році створили музей, включений в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Освенцим звільнили 27 січня 1945 війська 60-ї армії 1-го Українського фронту під командуванням генерал-полковника Павла Курочкіна. Участь у визволенні концтабору брали частини 106-го стрілецького корпусу 60-ї армії і 115-го стрілецького корпусу 59-ї армії 4-го Українського фронту.

За матеріалами: Thomson Reuters, "Ехо Москви"