ua en ru

Лист Путіна Порошенко: про можливість виконання вимог

Вчора в засобах масової інформації з'явилося повідомлення про черговий випаді Росії проти України.

Вчора в засобах масової інформації з'явилося повідомлення про черговий випаді Росії проти України. Нібито Президент РФ Володимир Путін надіслав лист своєму колезі з України Петру Порошенку з вимогою внести "системні коригування" в угоду про асоціацію з Євросоюзом.

"Ми як і раніше вважаємо, що лише системні коригування угоди про асоціацію, які беруть до уваги весь спектр ризиків для російсько-українських економічних зв'язків і в цілому для російської економіки, дозволять зберегти існуюче торговельно-економічне співробітництво між Російською Федерацією і Україною", - процитувало агентство Reuters витяги з листа від 17 вересня.

Путін попереджає Порошенко, що навіть зміни в законодавство для підготовки до угоди про асоційоване членство України в ЄС викличе негайну відповідь Москви.

І така відповідь вже оформлена документально. 19 вересня прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що підписав постанову про введення торгових мит на українські товари, яка вступить в силу в тому разі, якщо Україна достроково почне реалізувати положення про зону вільної торгівлі з Європейським союзом.

Євген Кізілов

У прес-службі Президента України агентству РБК-Україна не підтвердили, але і не спростували наявність зазначеного листа.
Як би там не було, але можливість внесення змін в УА України з ЄС досить сумнівна.

На думку експерта з економічних питань Бориса Кушнірука, російський Президент чудово знає, що внести зміни в угоду про асоціацію вже не можна, а вимоги висуває свої виключно для посилення тиску на Україну.

"Це неможливо зараз і дуже малоймовірно в майбутньому. Там прописана процедура перегляду тексту угоди про асоціацію, але вона передбачає згоду всіх членів ЄС, всіх 28 країн, і такі зміни доведеться проводити через парламенти майже всіх країн Євросоюзу. Тому розраховувати на перегляд тексту угоди неможливо, і, безперечно, Росія це знає. Отже, такі заяви російського керівництва - просто шантаж і привід для ще більшого тиску на Україну", - заявив Кушнірук РБК-Україна.

Експерт з міжнародного та європейського права, колишній директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Мінагропрому Вадим Трюхан підтримує цю точку зору. У коментарі РБК-Україна він зазначив, що ні ЄС, ні Україна не підуть на внесення змін у текст угоди, і Володимиру Путіну це відомо.

"Мова йде про продовження практики шантажу з боку путінської Росії - як України зокрема, так і всієї Європи в цілому", - підкреслив він.

Крім того, Вадим Трюхан підозрює, що лист насправді адресовано Вашингтону. Мовляв, таким чином Путін натякає Президенту США Бараку Обамі про необхідність взяти участь у переговорах про європейську долю України.

"Сам факт публікації цього листа є нетиповим для сучасної дипломатії. Тому, швидше за все, таке відкрите звернення адресоване насправді не Україні, а Сполученим Штатам. Тому що Путін, як це ні дивно, бажає, щоб США були учасниками переговорного процесу по Україні. Я думаю, що це, можливо, навіть якийсь крик відчаю Президента Росії", - резюмував експерт.

Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь теж сумнівається в можливості змінити угоду про асоціацію, однак допускає існування теоретичних шляхів для його доповнення.

"На поточний момент практично не можна (внести зміни в економічну частину СА - ред.). Модифікувати, зробити якусь нову угоду чисто теоретично можливо, але питання в доцільності. Тому що поки втрати, про які говорить Російська Федерація, які вона нібито несе через рух України в зону вільної торгівлі з ЄС, вони не підтверджуються третіми сторонами. Немає даних про те, що ці втрати дійсно існують", - підкреслив Жолудь.

Колишній міністр економіки, доктор економічних наук Володимир Лановий підтримує думку, що можливість коригування СА існує і полягає у прийнятті доповнень до документу. Проте, підкреслює він, вимоги РФ внести зміни в економічну частину договору і відкласти його імплементацію виключають одна одну.

"Вимога РФ відкласти імплементацію та вимога внести зміни в економічну частину угоди - взаємовиключні. Росія зажадала відкладення, а це значить, що вони не вносять зміни в текст угоди. Якщо б Україна не погодилася відкласти вступ у силу економічної частини, тоді Росія продовжувала б наполягати на зміні понад 2 тис. позицій угоди. В якості загрози просто", - резюмував економіст.