ua en ru

Оприлюднені докази обстрілу сил АТО з території РФ

Оприлюднені докази обстрілу сил АТО з території РФ

Британська розслідувальна команда Bellingcat 17 лютого оприлюднила свій звіт з доказами обстрілу з території Російської Федерації українських сил антитерористичної операції (АТО) на Донбасі. Посилання на цей звіт опублікував у своєму Twitter спікер Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс.

"В ході даного дослідження отримані переконливі докази, що між 14 липня і 8 серпня з вогневих позицій на території Росії були зроблені обстріли території України. Перший обстріл 14 липня був проведений з російської території з-під російського хутора Селезньов в напрямку позицій Збройних сил України на південь від українського села Амвросіївка. Чотири обстріли були здійснені під Гуково, Росія, по позиціях Збройних сил України близько шахти "Должанська-Капітальна" і села Панченково між 16 липня і 8 серпня. Ще два обстріли цієї території були здійснені з території Росії на північ від Гуково. 25-го липня позиції української 72-ї Механізованої бригади під Хмельницьким, на південь від Свердловська, піддалися артилерійському обстрілу. Ці обстріли також здійснювалися з позицій в Росії, конкретно з військової бази в Павлівці і з позиції на схід від селища Малий", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, точкою відліку для даного розслідування Bellingcat послужило поширення оновлених супутникових знімків Google (супутникових зображень DigitalGlobe) з території східної України і прикордонних з Росією регіонів, з роздільною здатністю в 0,5 м панхроматичному режимі (супутникові знімки, зроблені в період з 17 липня по 31 серпня 2014 р.). Крім того, команда дослідників Bellingcat проаналізувала відеозаписи, опубліковані у соціальних мережах (YouTube, VKontakte), і провела геолокацію зображених на них подій, яка вказує на ключові точки здійснення артилерійських атак на територію України.

По супутникових знімках команда дослідників також визначила розташування скупчень воронок, що утворилися в результаті артилерійського вогню, і провела великий аналіз, вивчивши кожну воронку окремо.

Нагадаємо, вчора Служба безпеки України опублікувала чергові докази обстрілів бойовиками житлових кварталів Донецька.