ua en ru

Нові санкції ЄС і США не матимуть значного негативного впливу на кредитоспроможність РФ, - Fitch

Нові санкції, якы на цьому тижні оголосили ЄС і США, в поєднанні з посиленням міжнародної напруженості найближчим часом не матимуть значного негативного впливу на кредитоспроможність Російської Федерації і банків, які потрапили під санкції.

Нові санкції, якы на цьому тижні оголосили ЄС і США, в поєднанні з посиленням міжнародної напруженості найближчим часом не матимуть значного негативного впливу на кредитоспроможність Російської Федерації і банків, які потрапили під санкції. Про це йдеться в звіті міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

"Обсяг короткострокового банківського боргу в іноземній валюті є помірним, а ліквідність - достатньою, що знижує потенціал різкого зростання ризику рефінансування. Сприятливим фактором для банків також є висока ймовірність отримання підтримки від російської влади у разі необхідності", - відзначають в Fitch.

Як нагадують аналітики агентства, санкції США тепер поширюються на "Россельхозбанк", ВЕБ, "Газпромбанк", ВТБ Банк "і " Банк Москви". Санкції ЄС поширюються на "Сбєрбанк", ВТБ, "Газпромбанк", ВЕБ і "Россельхозбанк", але не зачіпають їх дочірні структури в ЄС.

"Масштаби санкцій США і ЄС різняться, і деякі форми зовнішніх запозичень для російських держбанків, як і раніше можливі. Однак, на думку Fitch, введені санкції у поєднанні з ризиком нових заходів у майбутньому будуть істотно стримувати доступ банків до зарубіжного фондування", - наголошується в звіті.

На підставі даних звітності за російськими стандартами Fitch оцінює загальний обсяг зовнішніх зобов'язань держбанків, включаючи їх російські дочірні структури, приблизно 137 млрд дол. на кінець 1 кв. 2014 р., що відповідає 64% від 214 млрд. дол. зовнішнього боргу банківської системи в цілому (який знизився до 207 млрд. дол. в кінці 1 половини 2014 р.). Із загальної суми зовнішніх зобов'язань цих банків, близько 20 млрд дол. - це клієнтські рахунки, отримані, ймовірно, в основному від іноземних дочірніх структур російських компаній. Частина зовнішніх зобов'язань також представлена дуже короткостроковими банківськими кредитами, які не підпадають під санкції ЄС або США.

В кінці 1 півріччя 2014 р. у російських банків залишки на кореспондентських рахунках та інші короткострокові (до трьох місяців) розміщення в іноземних банках були рівні 70 млрд дол. Хоча частина цих рахунків являє собою фінансування дочірніх структур або фідуціарні розміщення, Fitch вважає, що сектор має достатньо ліквідних зовнішніх активів для погашення короткострокового зовнішнього боргу. В кінці 1 кв. 2014 р. зовнішній борг банків з погашенням протягом 24 місяців дорівнював 86 млрд дол., але 21 млрд дол. з цього обсягу - кошти до запитання, які в основному можуть ставитися до клієнтського фондування. Однак банкам, швидше за все, буде потрібно значне додаткове державне фінансування, щоб продовжити збільшувати кредитування корпоративних клієнтів і допомагати їм з рефінансуванням їх зарубіжних зобов'язань.

Як відзначають аналітики Fitch, оголошені на цьому тижні санкції ЄС включають заборону для організацій ЄС на покупку нових цінних паперів з терміном понад 90 днів, випущених російськими держбанками з санкційного списку. Однак на інші фінансові послуги, включаючи розміщення депозитів та надання кредитів, обмеження не поширюються. Санкції США забороняють американським особам і організаціям брати участь в угодах, надавати фінансування, або іншим чином бути задіяним у випусках нового боргу з терміном понад 90 днів або нових акцій п'яти російських банків. "Санкції у даний час не заважають російським банкам отримувати доступ до ліквідності, розміщеної ними в закордонних банках", - додають у рейтинговому агентстві.

Відзначимо, 30 липня Fitch знизило з рівня BBB+ до BBB рейтинги 13 російських банків в іноземній власності, тобто до рівня суверенного рейтингу. На них припадає близько 7% активів банківського сектору, і вони мають дуже обмежений обсяг закордонного боргу перед третіми сторонами. Згадані зниження були викликані зниженням країнової стелі Росії, і це відображає думку Fitch, що санкції і погіршуються відносини з ЄС і США становлять ризик для фінансової інтеграції Росії з іншим світом, збільшуючи трансфертний ризик і ризик конвертації.

Нагадаємо, 25 липня Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг Росії на рівні BBB з "негативним" прогнозом, виходячи при цьому з того, що західні ринки капіталу залишаться закритими для російських позичальників у 2014-2015 роках, а це означає, що компаніям і банкам доведеться рефінансувати зовнішній борг на внутрішньому ринку. Погашення зовнішнього валютного боргу без залучення нових зовнішніх запозичень може призвести до зниження золотовалютних резервів Центрального банку Росії. У своїх прогнозах Fitch виходить з того, що резерви скоротяться з 472 млрд дол. в даний час до 450 млрд дол. до кінця 2014 р. і 400 млрд дол. до кінця 2015 р., і є ризик більшого зниження в разі значного відтоку капіталу або інтервенцій для підтримки курсу рубля. Рівень недержавного зовнішнього боргу залишався без змін у 1 півріччі 2014 р. Це означає, що компанії і банки рефінансували найбільшу частину погашавшихся зобов'язань на зовнішньому ринку.