ua en ru

Кримські держдачі дістануться ФСО Росії

Кілька державних резиденцій України, націоналізованих після приєднання Криму до Росії, перейдуть у користування Федеральної служби охорони (ФСО), а санаторій "Дюльбер", один з найбільших у Криму по території, - російському Міністерству фінансів.

Кілька державних резиденцій України, націоналізованих після приєднання Криму до Росії, перейдуть у користування Федеральної служби охорони (ФСО), а санаторій "Дюльбер", один з найбільших у Криму по території, - російському Міністерству фінансів. Про це йдеться у розпорядженні, опублікованому на сайті Ради міністрів Криму, передає РБК.

Як випливає з документа, ФСО дістануться держдачі N3 "Мала Соснівка" / "Намет" (знаходиться в Масандрі) - єдина резиденція, розташована на північний схід від Ялти, N6, N8, N9, N10, розташовані в селищі Олива - трохи на південь від Ялти і знаменита держдача № 11 "Зоря" у Форосі (колишня дача Михайла Горбачова, де єдиний Президент СРСР зустрів путч 1991р.).

Точних даних про площу держдач та землі, на якій вони знаходяться, ні за часів СРСР ця інформація була засекречена, і досі не оголошувалася. Колишній керуючий - Державне управління справами України.

Санаторій "Дюльбер" у Кореїзі, за даними Міністерства курортів і туризму Криму, розташований на площі понад 24 га (8-е місце серед націоналізованих об'єктів), має власний пляж у 0,56 га, об'єднує три санаторію ("Дюльбер", колишній д/о "Червоний прапор" УД ЦК КПРС, "Морський прибій" - колишня здравниця 4-го Головного управління Моз СРСР і дачу "Місхор") і може вмістити одночасно 500 осіб. В часи Радянського Союзу в ньому відпочивала радянська партійна еліта. Останні роки він числився за Управлінням справами апарату Верховної ради України.

Представники ФСТ отримання землі та нерухомості поки не прокоментували, як і свої плани щодо нових активів. Доля решти держдач поки невідома. Прес-секретар управління Справами Президента Віктор Хреков повідомив, що в попередній список санаторно-курортних закладів Криму, які перейдуть на баланс його відомства, держдачі не входять. Планується, що управління Справами дістанеться 15 кримських санаторіїв і пансіонатів. Процедура попереднього огляду вже завершена, зараз готуються необхідні документи, зазначив Хреков, але назви об'єктів він не розкриває.

Отримати оперативний коментар Мінфіну РБК не вдалося, а в самому "Дюльбері" про передачу санаторію новому господарю нічого не знають.

"Вперше про це чую", - запевняє співробітниця служби прийому санаторію. При цьому на кінець серпня, за її словами, не розкуплені тільки люкси і напівлюкси за ціною від 3700 руб. за добу за людину.

"У нас 100%-ва заповнюваність", - відрізає вона у відповідь на питання про порожніх кримських курортах.

Передача частини так званих "державних резиденцій" у відання ФСТ - цілком логічне рішення, вважає співробітник одного з кримських відомств. Крим завжди був улюбленим місцем для проведення міжнародних самітів і зустрічей на високому рівні - саме для цього ще в радянські часи і були побудовані держдачі, і службі охорони добре відомі ці об'єкти, пояснює він. Спроби селити високопоставлених гостей у готелях не увінчалися успіхом: незручність відчували не тільки гості, а й звичайні мешканці, змушені терпіти підвищені заходи безпеки, додає місцевий чиновник; на відміну від великих готелів все держдачі розташовані далеко від густонаселених об'єктів, і перебування на них не тисне, ні місцевих жителів, ні відпочиваючих.

У списку націоналізованих курортних об'єктів України, - близько 200 здравниць, включаючи держдачі. Першими отримувачами українських здравниць стали РЖД: їм відійшли п'ять кримських пансіонатів - "Мрія", "Променистий" та ім. Гагаріна в Євпаторії, "Феодосія" у Феодосії та "Львівський залізничник" у Судаку загальною площею приблизно 40 га на 3200 місць. Кілька санаторіїв отримали і силовики. Співробітники ФСВП будуть відпочивати на базі відпочинку "Затишок" в Севастополі, Міноборони - "Феодосійському", "Алупкінському", "Криму" (Алушта), Центральному військовому санаторії "Ялтинський", Євпаторійському центральному дитячому клінічному санаторії та Центрі медичної реабілітації та санаторного лікування "Судак". А працівники МВС та їх сім'ї будуть проходити реабілітацію в центрі "Ратник", розташованому в селищі Креиз під Ялтою і дитячому оздоровчому центрі "Меркурій" в Євпаторії.