ua en ru

Держдума РФ прийняла заяву "Про санкції США і Європейського Союзу"

Державна Дума Росії прийняла заяву "Про санкції США і Європейського Союзу". За це рішення проголосували 353 депутати.

Державна Дума Росії прийняла заяву "Про санкції США і Європейського Союзу". За це рішення проголосували 353 депутати.

У документі, підготовленому представниками всіх чотирьох фракцій, депутати пропонують "пану Обамі і панам-єврочиновникам" поширити санкції на всіх російських законодавців, які проголосують за цю заяву. Так парламентарії вирішили заступитися за своїх колег, хто вже потрапив у списки російських громадян, на яких поширюються фінансові та візові обмеження за підсумками проведення референдуму в Криму.

"Дуже дивно те, що в список включена наша колега - голова комітету з питань сім'ї, жінок і дітей Олена Мізуліна - одна з авторитетних російських парламентаріїв", - йдеться в заяві.

ЇЇ автори підкреслюють, що поява в списку Мізуліної "з усією очевидністю показує, що цей список не має ніякого відношення до так званої "кримської теми", а в черговий раз підтверджує, що США намагаються обмежити права тих, хто має власну чітку громадянську позицію".

Депутати зазначають, що, з їхньої точки зору, "вся ця політична істерика є реакцією на прийнятий за ініціативою Мізуліної закон про заборону гей-пропаганди серед дітей". Законодавці нагадують, що за даний закон проголосували 436 депутатів, його схвалила Рада Федерації. "Ми не торгуємо принципами і не боїмося ніяких санкцій!" - так закінчується текст заяви.

Напередодні США та ЄС назвали осіб, які ввійшли у санкційні списки за підсумками референдуму в Криму. Рішення про блокування закордонних рахунків і активів, а також про заборону на отримання віз були практично одночасно прийняті у Вашингтоні і Брюсселі. В американський список потрапили віце-прем'єр уряду Росії Дмитро Рогозін, депутати Державної думи Олена Мізуліна і Леонід Слуцький, помічник президента Росії Владислав Сурков, радник президента Росії Сергій Глазьєв, голова Ради Федерації Валентина Матвієнко і член Ради Федерації, голова комітету з конституційного законодавства, правових і судових питань верхньої палати Андрій Клішас. У санкційний список ЄС увійшла 21 особа - 13 громадян Росії і вісім громадян України. Серед громадян Росії, щодо яких введено санкції, - десять депутатів Держдуми і членів Ради Федерації. У їх числі депутати Сергій Железняк, Сергій Миронов, Леонід Слуцький, сенатори Андрій Клішас, Олег Пантелєєв, Микола Рижков, Віктор Озеров.