ua en ru

ЄСПЛ розглядає три справи, представлені Україною проти РФ

Європейський суд з прав людини розглядає три справи, представлені Україною проти Росії.

Європейський суд з прав людини розглядає три справи, представлені Україною проти Росії. Про це повідомляє радіо "Свобода".
Зокрема, дві справи стосуються Криму, а третя - дітей-сиріт на Донбасі, яких раніше вивозили в РФ.

Відзначимо, в історії ЄСПЛ було всього 16 справ "держава проти держави". Тепер загальна кількість міждержавних позовів з-за трьох українських справ доведено до 19.

За словами урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ Наталії Севастяновою, перше діло було подано 13 березня 2014 р. - за три дні до незаконного "референдуму" у Криму.

Севастьянова зазначила, що масові порушення прав людини в Криму відбуваються через те, що "Росія порушила та спочатку окупувала, а потім анексувала частину нашої території".

Друга справа стосується прав сина лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва Хайсера. Це справа для України важливо, тому що, на думку української сторони, може стати прецедентом для оскарження рішень кримських судів, які були українськими, а тепер вважають себе російськими і штампують рішення.

Хайсер Джемілєв, який був під підозрою у причетності до одній кримінальній справі, перебував у кримському СІЗО, але його вивезли з Криму до Краснодарського краю Росії.

"Російська Федерація намагалася тиснути на Мустафу Джемілєва для того, щоб кримські татари підтримали анексію Криму, адже Меджліс кримськотатарського народу зараз, мабуть, єдина будівля в Криму, де майорить український прапор. І російська сторона намагалася тиснути на сина Мустафи Джемілєва, і ми звернулися до Європейського суду (з прав людини), щоб захистити його інтереси і вказати, що рішення судів, які будуть стосуватися сина Джемілєва, не будуть мати жодних правових наслідків", - розповіла Севастьянова.

За її словами, вивезення Хайсера в РФ є нелегальною екстрадицією, адже Україна вважає Крим своєю територією, а Джемілєв-молодший є громадянином України.

Третя справа справу Україна проти РФ стосується викрадення дітей-сиріт з Донбасу та вивезення їх в Росії в липні цього року.

"Ми одразу звернулися до Європейського суду (з прав людини), щоб той вказав Росії повернути дітей-сиріт негайно на територію України. Суд відреагував за кілька годин, і діти були повернуті", - зазначила Севастьянова.

Нагадаємо, в кінці жовтня ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити 5 тис. євро українці, заарештованої в 2011 р. за зрізану стрічку з вінка екс-Президента України Віктора Януковича.