ua en ru

ЄС може прийняти рішення про санкції проти російських банків протягом 12 годин, - ЗМІ

Нові санкції від Європейського союзу можуть вдарити по російських банках вже до кінця цього тижня, при цьому на рішення про їх прийняття може піти від 12 до 48 годин. Про це повідомляє The Telegraph з посиланням на представника прем'єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона.

Нові санкції щодо РФ будуть обговорюватися у Брюсселі. У числі іншого вони можуть стосуватися угод про продаж зброї, розповіло джерело на Даунінг-стріт.

ЄС пропонує заборонити держбанкам РФ (з часткою участі держави більше 50%) позичати кошти у ЄС на термін понад 90 днів. Торік, як йдеться в документі, держбанки Росії зайняли у Європі 7,5 млрд євро. Крім того, до Росії може бути заборонений експорт високотехнологічних товарів для енергетичної промисловості і оборонний експорт.

Напередодні Кемерон закликав запровадити санкції проти найближчого оточення Президента Росії Володимира Путіна.

Європейський союз 25 липня оприлюднив розширений список осіб і компаній, які потрапили під санкції у зв'язку із ситуацією навколо України. Фігурантами списку стали ще 15 осіб і 18 організацій і компаній. Серед нових фігурантів - директор ФСБ Росії Олександр Бортніков, глава Чечні Рамзан Кадиров, заступник голови Ради безпеки Рашид Нургалієв і губернатор Краснодарського краю Олександр Ткачов. Під санкції потрапили самопроголошені Донецька і Луганська народні республіки, а також ряд кримських компаній, у числі яких виробники вин "Массандра" і "Новий світ". Таким чином, у списку санкцій ЄС у цілому 87 фізичних і 20 юридичних осіб.

Як повідомляв EUobserver з посиланням на джерело у Євросоюзі, знайоме із ходом обговорення пакета секторальних економічних санкцій проти РФ, втрати Росії від санкцій з боку ЄС становитимуть 23 млрд євро у 2014 р. (1,5% ВВП) і 75 млрд євро у 2015 р . (4,8% ВВП).