ua en ru

Добровольчі батальйони хочуть бачити своїх представників в РНБО, Генштабі і командуванні АТО, - Ярош

Добровольчі батальйони хочуть бачити своїх представників в РНБО, Генштабі і командуванні АТО, - Ярош

Перебуваючи на лікуванні після поранення в АТО в одній з лікарень Дніпропетровська, народний депутат і лідер "Правого сектора" Дмитро Ярош прокоментував ідею створення добровольчими батальйонами альтернативного оперативного Штабу та розповів про необхідність виділення місць в РНБО, Генштабі і командуванні АТО для представників цих батальйонів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ідея створення Штабу виникла після подій в Іловайські, коли командири добровольчих батальйонів бачили, як їх батальйони втягують в бойові дії, і там "перемелюють", часто штучно. Хоча на даний момент у мене немає конкретних фактів, які б свідчили, що це була пастка, в яку спеціально завели добровольчі батальйони. Буває, що командири добровольчих батальйонів доповідають Штаб АТО певну розвідувальну інформацію, яка може дійти на іншу ділянку фронту, на якому розташований інший добровольчий батальйон і врятувати там життя. Але така важлива інформація зупиняється десь в бюрократичних армійських коридорах", - пояснив він.

"Добровольческое рух - це все-таки братство. І між ними повинна бути взаємодопомога і співпраця. До 20 батальйонів готові брати участь у діяльності такого оперативного Штабу. І робота в цьому напрямку проводиться. Хочу зазначити, що це не ініціатива "Правого сектора", а ініціатива командирів батальйонів. Також є ідея піти далі створення такого Штабу. Хлопці хочуть, щоб представникам добровольчого руху були надані місця в РНБО, Генштабі, командуванні АТО. Це не альтернатива Генштабу, це певний важіль впливу на ситуацію, оскільки за нами стоять тисячі і тисячі озброєних людей, і ми дотримуємося думки, що держава - насамперед, і не можна нашкодити українській державності", - зазначив Ярош.

Також, на його думку, наступним кроком має бути внесення змін у військову доктрину.
"Я б вклав у нову військову доктрину пункт про Українську добровольчу армію, з урахуванням, наприклад, естонської і швейцарського досвіду. Як ми створюємо Добровольчий корпус, як систему - з резервними батальйонами, з навчальними центрами, тренувальними базами, бойовими підрозділами. І вивести це на законодавчий рівень як створення системи", - заявив Ярош.

Він підкреслив, що після виведення військ з Дебальцеве моральний дух військовослужбовців не на найвищому рівні, і він сумнівається, що у командування АТО є достатньо сил, щоб зупинити наступ противника, приміром, на Артемівськ. "Тому я дав наказ по військово-політичного руху "Правий сектор", щоб резервні батальйони ПС привести в повну бойову готовність, розглянути можливість створення ще декількох бойових батальйонів, які при таких загрози змогли б зіграти на фронті більш значну роль, ніж ми грали до цього. Кілька днів тому я звертався до командування АТО для того, щоб нам дали 500 автоматів, кулеметів, гранатометів, ми б змогли зайти на Логвиново, взяти під контроль висоти, але відповіді я не почув. Іноді складається думка, що вони "Правого сектора" бояться більше, ніж російсько-терористичних військ", - додав він.

Нагадаємо, напередодні командир батальйону "Донбас" Семен Семенченко заявив про створення штабу добровольчого руху, підкресливши при цьому, що дана організація не є протиставленням українського Генштабу і не створена для тиску на Президента України або для здійснення "військових переворотів або третіх Майданів". У Генеральному штабі Збройних сил України спростовують інформацію про створення координаційного штабу добровольчого руху.