ua en ru

Байден і Керрі виступають за поставку летальної зброї Україні, - Bloomberg

Байден і Керрі виступають за поставку летальної зброї Україні, - Bloomberg

Віце-президент США Джо Байден і держсекретар Джон Керрі виступають за поставку летального озброєння Україні. Про це йдеться у колонці Джоша Рогіна на Bloomberg з посиланням на двох учасників зустрічі з главою американської дипломатії, яка пройшла 7 лютого на полях Мюнхенській конференції з безпеки.

Наявність значного числа прихильників озброєння України в адміністрації Обами підтвердив колумнисту видання глава сенатського комітету зі збройних сил Джон Маккейн. "Коли сидиш з багатьма членами цієї адміністрації, вони підтакують, мовляв, так-так, ми згодні з вами, намагаємося", - сказав сенатор, сам виступає за жорсткий підхід в українській кризі.

Офіційний представник Держдепартаменту Джен Псакі не стала заперечувати, що Керрі захищає ідею надання зброї Україні. Вона, однак, уточнила в заяві для Рогіна, що держсекретар в той же час підтримує проведення переговорів між США, Європою, Україною і Росією.

Псакі підкреслила, що з точки зору глави американського зовнішньополітичного відомства, коли мова йде про постачання летального зброї, маються на увазі оборонні озброєння. За відомостями Рогіна, віце-президент Байден також підтримує відправку в Україну летальних озброєнь.

Виступаючи в Мюнхені, він заявив, що США продовжать надавати допомогу Києву, щоб українські власті могли себе захистити. За словами неназваного американського чиновника, у первісній версії мови Байдена більше говорилося про збройну підтримку України, але ці рядки були викреслені за наполяганням працівників Ради національної безпеки. Рогін зазначив, що в апараті віце-президента спростували цю інформацію.
Крім Керрі і Байдена, заявили про підтримку поставок в Україну летальних озброєнь командувач американськими силами в Європі генерал Філіп Бридлав і основний претендент на посаду міністра оборони США Ештон Картер. Головним противником такого підходу в Білому домі Рогін називає радника Президента з національної безпеки Сьюзан Райс, яка вважає, що відправлення в Україну зброї призведе лише до ескалації конфлікту.

Зазначимо, що вчора Президент США Барак Обама допустив постачання Україні летального зброї в разі провалу дипломатичних зусиль.

Нагадаємо, 11 лютого в Мінську має відбутися зустріч глав "нормандської четвірки". У разі відсутності домовленостей, які зможуть покласти край бойовим діям на Донбасі, Захід обіцяє ввести нові санкції проти Росії.