ua en ru

У Криму стартував референдум щодо його приєднання до Росії

В АРК Крим стартував референдум щодо його приєднання півострова до РФ . У бюлетені - два питання. Перший - чи підтримують кримчани вихід АРК зі складу України і входження до складу РФ. Другий - про повернення Конституції АРК 1992 р. Голосування проходить на 1205 дільницях і закінчиться в 20:00 за київським часом.

В АРК Крим стартував референдум щодо приєднання півострова до Россійської Федерації. У бюлетені - два питання. Перший - чи підтримують кримчани вихід АРК зі складу України і входження до складу РФ. Другий - про повернення Конституції АРК 1992 р. Голосування проходить на 1205 дільницях і закінчиться в 20:00.
У референдумі беруть участь і жителі Севастополя, який, у разі приєднання до Росії, може отримати статус окремого суб'єкта федерації. Під час референдуму в Криму працюють спостерігачі з 23 країн .

Напередодні відкриття дільниць прем'єр -міністр Криму і один з ініціаторів проведення референдуму Сергій Аксьонов у своєму мікроблозі в Twitter заявив , що голосування « буде невблаганним і безапеляційним. Крим стане частиною Росії!».

Заступник голови ЦВК Андрій Магера зазначив , що друге питання сформульовано некоректно, оскільки в 1992 р. були дві редакції Конституції півострова. Також, за його словами, видрукувано більшу кількість бюлетенів, ніж беруть участь у референдумі кримчан.

Також, за повідмленнями джерел РБК-Україна, в частині бюлетенів початкове проставлена галочка навпроти першого варіанту відповіді за приєднання Криму до РФ.

Референдум в Криму не був визнаний легітимним ні міжнародним співтовариством, ні владою України, проте російська Рада Федерації і голови фракцій в Держдумі висловили свою підтримку рішенню кримської влади.

Конституційний суд України визнав рішення про проведення референдуму в Криму суперечить Основному закону країни. 15 березня Верховна рада України проголосувала за розпуск кримського парламенту, проте Верховна Рада Криму цьому рішенню не підкорилася.