ua en ru

У ДНР заявляють, що взяли за останні півроку 35 тис. іноземних бойовиків

На територію Донбасу з Росії за час конфлікту приїхало близько 35 тис. осіб.

На територію Донбасу з Росії за час конфлікту приїхало близько 35 тис. осіб. Про це заявив російський письменник, член Націонал-більшовицької партії Захар Прилепін на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

"Я називав цифру ополченців, які пройшли через Новоросію - 35 тис. осіб. Нещодавно один соціолог намагався її оскаржити, сказав, що цифра завищена, і в Росії немає стільки пасіонаріїв. Довелося наводити довідки вже в ДНР. Там нам кивнули: так, в цілому з Росії заїхали в перебігу без малого півроку близько 35 тис. чоловік. Одиниці були від самого початку до кінця - більшість приїжджає на дві-три тижні, місяць, два місяці - за сімейними обставинами", - написав Прилєпін.

За словами Прілепіна, в основному приїжджі з Росії вливалися в ряди бійців ополчення, але іноді виконували функції і представників інших професій: лікарі, пожежники, фахівці ТЕЦ.

"Ніяких грошей нікому до самого недавнього часу не платили - тільки пайки. Місяць-два тому потроху стали видавати зарплати. Ополченцям - в районі 200 баксів", - написав Прилєпін.

У той же час він зазначив, що 35 тис. - це лише приблизна цифра, так як в перші місяця, поки ополчення сколочувалася навколо Ігоря "Стрєлкова" Грикина , ніхто облік людей не вів.

"Кажуть, що з тих 60 людей, що зайшли сюди зі Стрілецькою, в живих залишилося менше 10", - зазначив Прилєпін.

Тепер, за його словами, облік ведеться і в ДНР, і в ЛНР, і на російському кордоні.

"Ми з одним ополченцем перетинали кордон, щоб зустріти Сашка Скляра, який їхав до нас з Ростова. Майор попросив у нас паспорти: Вибачте, хлопці, у нас наказ робити скан з ваших документів. На сьогоднішній момент у них там лежить 35 тис. сканів, трохи більше або трохи менше", - повідомив Прилєпін.

Нагадаємо, за інформацією НАТО, на території України діють близько 250-300 військовослужбовців Російської Федерації, але вони і не беруть участі у бойових діях, а в основному займаються навчанням бойовиків.