ua en ru

Україна завершила перший раунд консультацій з подачі позовів проти РФ в суд ООН

Україна завершила перший раунд консультацій з подачі позовів проти РФ в суд ООН Джерело фото:Reuters

Україна минулого тижня завершила перший раунд технічних консультацій щодо позовів в міжнародний суд ООН проти Росії за фінансування тероризму в Україні. Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк сьогодні під час засідання Кабінету міністрів України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Міністр закордонних справ сьогодні проінформує, як ми будемо залучати Росію до відповідальності в міжнародних судах за спонсорування тероризму. Росія є державою-агресором, і Росія є спонсором тероризму в Україні. Минулого тижня у нас був проведений перший раунд технічних консультацій, які передують подачі відповідних позовів в Міжнародний суд", - сказав Яценюк.

У свою чергу міністру закордонних справ Павло Клімкін повідомив: "22 січня ми проведи експертні консультації по Мінську - Мінськ - це було єдине місто, на яке згодилася російська сторона - де надали вичерпні докази, що фізичні та юридичні особи (РФ, - ред.) спонсорують тероризм. Ми повність виконуємо всі міжнародні конвенції . Ці конвенції передбачають, що ми маємо розпочати з експертних консультації та надати відповідні юридичну аргументацію, а у разі незгоди сторін, ми можемо іти спочатку в арбітраж, а потім в міжнародних суд ООН. Я запевняю, що у нас є рішучість дійти до кінця, є наявні юридичні аргументи, чітка юридична база. Саме такій підхід ми будемо застосовувати до інших документів. Маю на увазі Конвенцію про ліквідацію усіх расових дискримінацій від 1965 р., Конвенцію ООН з Морського права 1989 р., а також ряд інших документів... Ми доведемо винуросійської сторони і отримаємо відповідні рішення міжнародних інстанцій".

Нагадаємо, ще у вересні Яценюк заявив, що Україна почала проти Росії процедуру в міжнародному суді ООН за підтримку тероризму.

При цьому Мін'юст повідомляв, що Росія відмовилася від консультацій перед розглядом у суді ООН порушення Росією низки конвенцій про боротьбу з тероризмом.