ua en ru

Україна має право вимагати від РФ мінімум 130 млрд дол майна колишнього СРСР, - Мін'юст України

Україна вправі вимагати від Росії мінімум 130 млрд дол майна колишнього СРСР.

Україна вправі вимагати від Росії мінімум 130 млрд дол майна колишнього СРСР. Про це в ході прес-конференції заявив міністр юстиції України Павло Петренко, передає кореспондент РБК-Україна.

"У зв'язку з тим , що не був підписаний договір про так званий нульовий варіант, Україна як одна з колишніх республік СРСР має всі юридичні права на частину тих активів, які належали Радянському Союзу за станом на 1991 рік. Йдеться про тих активах, які перебувають за кордоном, йдеться про тих золотовалютних резервах, які на той момент були у СРСР. Йдеться і про ліквідних корисних копалин на території інших країн. Інше майно. Йдеться і про вклади громадян України, які залишилися фактично на балансі російського Ощадбанку. будь-які заяви, які зробив МЗС РФ, - вони передчасні в тому плані, що саме під час визначення балансу і зобов'язань пасивів і активів ми встановлюватимемо ту частину в боргу СРСР, яку повинна забезпечити Україну. Але при цьому ми повинні чітко зафіксувати і частину активів, на які претендує Україна. Тільки за вкладами в Ощадбанку без будь індексації йдеться про 80 мільярдах доларів. З індексацією ця сума досягне 130 мільярдів доларів", - заявив Петренко.

Нагадаємо, МЗС РФ у свою чергу вважає, що для початку переговорів про "нульовий варіант" по боргах СРСР Україна повинна виплатити 20 млрд дол компенсації.