ua en ru

Путін підписав закон про прийняття Криму до складу РФ

Президент РФ Володимир Путін підписав федеральний конституційний закон "Про прийняття у Російську Федерацію Республіки Крим та створення у складі Російської Федерації нових суб'єктів - Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя

Президент РФ Володимир Путін підписав федеральний конституційний закон "Про прийняття у Російську Федерацію Республіки Крим та створення у складі Російської Федерації нових суб'єктів - Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя", сообщает прес-служба Кремля.

Сьогодні документ був схвалений Радою Федерації. Раніше закон ухвалила Держдума. Документом передбачається, що органи військового управління та військові формування Криму здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства РФ до врегулювання питання про включення цих органів і формувань до складу Збройних сил РФ, інших військ, військових формувань і органів або їх переформування (розформування).

З дня прийняття Криму в РФ і до 1 січня 2015 р. діє перехідний період, протягом якого врегульовуються питання інтеграції нових суб'єктів РФ.

Законодавчі (представницькі) органи державної влади Республіки Крим та Севастополя беруть, відповідно, Конституції Республіки Крим і Статут міста федерального значення Севастополя, які не можуть суперечити Конституції РФ. До завершення формування відповідно до законодавством РФ органів виконавчої влади Криму і Севастополя керівники місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду і звільняються з посади головою Ради міністрів Криму.

Протягом перехідного періоду на територіях двох нових суб'єктів створюються територіальні органи федеральних органів виконавчої влади. Їх створення здійснюється за погодженням з відповідними органами держвлади Криму і Севастополя.

Співробітники органів безпеки, митниці, міліції республіки та інших держорганів, а також працівники органів прокуратури України, чинних на території Криму і Севастополя, що мають переважне право на вступ на службу в органи Федеральної служби безпеки, митні органи, органи внутрішніх справ РФ, інші держоргани, а також в органи прокуратури РФ, що створюються на територіях нових суб'єктів, при наявності у них громадянства РФ, а також за умови здачі іспиту на знання законодавства РФ і їх відповідності вимогам, що пред'являються законодавством РФ.

Протягом перехідного періоду Генеральна прокуратура РФ створює на територіях Криму і Севастополя відповідно республіканська та міські органи прокуратури. Прокурори Криму і Севастополя призначаються Президентом РФ за поданням генерального прокурора РФ, погодженим відповідно з Республікою Крим і Севастополем.

Також в перехідний період на даних територіях створюються суди РФ (федеральні суди). Громадяни, що заміщають посади суддів на територіях Криму і Севастополя, що мають переважне право на заміщення посади судді в судах РФ, створюваних на цих територіях, за наявності у них громадянства РФ, а також за умови їх відповідності іншим вимогам, пропонованим законодавством РФ до кандидатів на посади суддів.

Законом визначається порядок оскарження вироків і рішень, винесених судами двох суб'єктів, а також особливості розгляду цивільних, кримінальних та адміністративних справ зазначених судах.

Встановлюється, що громадяни України та особи без громадянства, які постійно проживають на території Криму і Севастополя на день прийняття зазначених територій до складу РФ і визнані громадянами РФ або набули громадянство РФ відповідно до законодавством РФ про громадянство, мають право на отримання пенсій, допомог та надання інших заходів соцпідтримки, а також на охорону здоров'я відповідно до законодавством РФ.

Розміри пенсій, допомог, компенсацій та інших видів соціальних виплат приводяться у відповідність з розмірами соціальних виплат і гарантій, передбачених законодавством РФ, протягом перехідного періоду.

Законодавство РФ про обов'язкове соціальне страхування, включаючи обов'язкове пенсійне страхування та обов'язкове медичне страхування, а також бюджетне законодавство РФ (за рядом виключень) і законодавство РФ про податки і зборах застосовується на територіях Криму Севастополя з 1 січня 2015 р.

На територіях Республіки Крим та Севастополя діють документи, у тому числі підтверджують громадянський стан, освіту, право власності, право користування, право на отримання пенсій, допомог, компенсацій та інших видів соціальних виплат, право на отримання медичної допомоги, а також дозвільні документи (крім ліцензій на здійснення банківських операцій і на здійснення діяльності некредитних фінансових організацій), видані державними та іншими офіційними органами України, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, без обмеження терміну їх дії та будь-якого підтвердження з боку російських держорганів, якщо інше не випливає із самого документа або істоти відносини.

Встановлюється, що у 2014 р. РФ надає фінансову підтримку новим суб'єктам згідно з законом "Про федеральному бюджеті на 2014 р. і на плановий період 2015-2016 рр.".

До 1 січня 2016г. на територіях Криму та Севастополя допускаються обіг гривні та здійснення розрахунків у готівковій і безготівковій формах у гривнях. Проте сплата податків, соціальні виплати, виплати бюджетникам, а також організаціям, зареєстрованим в інших суб'єктах РФ, повинні проводитися в рублях.

Закон набирає чинності з дня ратифікації договору про прийнятті Республіки Крим в РФ і утворення в її складі нових суб'єктів.

Крім того, сьогодні Путін підписав указ про утворення Кримського федерального округу.

"Сьогодні мною підписано кілька указів, у тому числі указ про утворення ще одного федерального округу - Кримського федерального округу, і призначений повноважний представник Президента РФ в Криму - Булавінцев Олег Володимирович", - заявив Путін після церемонії підписання законів про входження Криму та Севастополя до складу Росії.